FAQ SÛTI

Vaak gestelde vragen over pellets

Waarom de pellet?

De pellet is een brandstof die al enkele decennia (50 jaar) bestaat.
De pellet is momenteel de meest stabiele, niet vervuilende brandstof voor biobrandstof, mits het voldoet aan kwaliteitsnormen die een constante calorische waarde waarborgen.
Dit kleine granulaat gemaakt van zaagsel heeft een verwarmingswaarde van ongeveer 5Kw per kilo pellets, die 2 tot 3 keer hoger is dan de verwarmingswaarde van brandhout.
Een recente Zweedse studie vertelt ons dat we alle Europeërs met houtafval, chips en hout kunnen hitte terwijl het duurzaam beheer van onze bossen wordt gewaarborgd. Het Europese bospark blijft groeien, er is ook meer bos dan gedurende de middeleeuw. Elke boom met een diameter van minder dan 25 cm heeft geen marktwaarde omdat het niet in de timmerwerk kan worden gebruikt. 10% van de gevallen hout (creatie van verdunning in jonge stands, enz.) zijn achtergelaten, terwijl ze als biomassa hergebruikt kunnen worden.

Waar worden de pellets van gemaakt?

De pellets bestaan uit gecomprimeerde edele zaagsel, zonder additieven.


Wat is de consumptie van een pelletkachel?

1 kg pellets = 5 KWH. De volledige tank van het apparaat zorgt voor een autonomie van 30 uur.

Maakt de pelletkachel veel as?

Brandende pellets geven slechts 1% as. De hoeveelheid afval is daarom minimaal en vereist dus weinig onderhoud. Een simpele vacuüm rond de smeltkroes is genoeg.


Zal er altijd pellets beschrikbaar zijn en tegen welke prijs?

De pellet is een brandstof in zijn eigen recht. In Oostenrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen zijn 60% van de nieuwe gebouwen uitgerust met dit verwarmingssysteem. Het is een brandstof voor de ecologische toekomst. In Europa hebben we veel houtafval en op dit moment wordt een klein deel gerecycleerd. Zolang er zon is, zal er vegetatie zijn en dus houtafval waarderen.

In België verplicht de wet om elke gevallen boom te herplanten. Wat de pelletsprijs betreft, is het niet onderhevig aan variaties zoals gas of brandstof. Momenteel kan de prijs slechts afnemen, gezien het aantal fabrieken in België, worden de vervoerkosten verlaagd.

Is er veel stof?

Nee, de deur van de deur mag alleen open staan voor onderhoud (asverwijdering en raamreiniging), het is een gesloten verbrandingskamer, dus er is geen stof of roet of vonk op de vloer. Het pompen van een zak pellets in de tank veroorzaakt geen vuil. Pellet is een schone brandstof, het ruikt niet, vlek of explodeert.Waar kan ik pellets krijgen?

7 fabrieken in België produceren pellets en hier en daar verschijnen nieuwe fabrieken. Er zijn momenteel meer dan 230 fabrieken in Europa.Hoe pellets op te slaan?

De pellets zijn verpakt in waterdichte zakken en kunnen gemakkelijk op een droge plaats worden opgeslagen.

 

Kunnen we het verbruik van de kachel op bepaalde momenten van de dag verminderen?

Ja, ingebouwde thermostaat en controlesystemen laat u de gewenste temperatuur op elk moment van de dag kiezen. U kunt bijvoorbeeld uw kachel programmeren om in de ochtend aan te zetten wanneer u wakker wordt, tot u naar het werk vertrekt en weer 1/2 uur weer inschakelt voordat u terugkomt en bij het slapen gaan. Diverse programma's zijn mogelijk (week, weekend, nacht). U kunt echter altijd de kachel aan of uit buiten de programmeringstijden met de handmatige modus inschakelen.


Verwarming met pellets, is het economisch?

De pelletkachel is uitgerust met een thermostaat. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, verlaagt de kachel automatisch zijn verbruik.

De wormschroef zal trager of sneller draaien, afhankelijk van de behoefte. Op deze manier wordt net de vereiste hoeveelheid pellets overgebracht naar de verbrandingskamer.Wat is de rendement van een pelletskachel?

Bij een pelletkachel met een rendement van +/-87% (een houtkachel heeft een rendement van 65%) wordt bijna alle warmte teruggegeven aan de kamer. Onze SÛTI-pelletkachels hebben een rendement van 93%.Ik heb geen open haard, wat moet ik doen?

De installatie van een pelletkachel vereist geen schoorsteen. Een coring in een buitenmuur. en een buis of luchtdichte mondstuk is voldoende (onder advies van een professional).